Un somn dulce pentru întreaga familie

05 iunie 2023

In prestatiile moderne de ingrijirea copilului putem gasi cele mai diverse sfaturi, uneori diametral contrare, privind somnul micutului. Dar ce parere au mamele cu multi copii?


Un somn dulce pentru intreaga familie


Cind s-a nascut al treilea copil al nostru, primul-nascut a trecut in clasa a 5-a, iar al doilea a primit titlul mindru de un elev de clasa intii. Situatia, dupa cum intelegeti, nu a fost una usoara... Cu toate acestea, pina la sfirsitul lunii septembrie, insumind rezultatele primii luni de scoala a incepatorului, sotul meu si cu mine am realizat, ca lucrurile nu stau asa de rau: fratii mai mari merg la scoala, de asemenea reusesc sa mearga la piscina, sa frecventeze cercurile de dansuri si pictura, bebelusul este minunat - creste, inoata, ne plimbam, si nu este bolnav! Si toate acestea sunt din cauza, ca familia pe timp de noapte a avut somn netulburat ca al unui copil, in timp ce copilul a adormit cu parintii lui.

Putin despre fiziologie

Un copil mic are nevoie de o multime de necesitati fiziologice (la fel, ca si un adult). Una dintre cele mai importante – o calatorie durabila de zi cu zi in tara viselor in bratele lui Morpheus.

Somnul - este o stare a constiintei fireasca, dar  speciala, in acelasi moment apare periodic si este inversul starii treze, atunci cand nivelul de activitate cerebrala este minim, iar reactia catre lumea exterioara este redusa. Pina in prezent, nu exista definitii clare ale functiilor somnului, dar majoritatea oamenilor de stiinta sunt de acord, ca in timpul somnul creierul proceseaza informatia primita intr-o zi si dezvolta un "program de actiune" pentru a mentine intregul corp in cadrul normelor prescrise.

Dupa parerea unui neurolog cu experienta pentru copii Tatiana Nicolaeva-Seremet, un somn de calitate cu adormire rapida - un semn sigur de sanatate fizica si mentala a copilului. Aceast semn si alte indicatii - sugerea activa a sinului mamei, interesul catre lumea exterioara, precum si raportul dintre volumul capului si pieptului  copilului (in primele 2 luni capul copilului este mai mare decat pieptul, apoi raportul se egaleaza, dupa trei luni volumul pieptului nu trebuie sa depaseasca volumul capului) - dovezi indirecte de activitatea normala a sistemului nervos central, care joaca un rol de lider in dezvoltarea organismului copilului in primul an de viata.

APROPO. Cit de mic nu vi s-ar parea patucul copilului, oricum ea este marisoara pentru un nou-nascut. Daca-l veti utiliza ziua direct dupa nasterea micutului, nu uitati sa "Rasuciti un Cuibusor" din scutece si paturi - copilul inca isi aminteste, cum se spijinea cu picioarele de burtica mamei. O solutie convenabila pentru un somn de zi, in timp ce copilul este destul de mic - un cos impletit (sau un cos portabil de la carucior), care este mult mai "mobil" de cit patucul: in el este posibil de a dormi in timpul zilei sau de trage un pui de somn nu departe de mama sa, pe balcon sau la bucatarie, de exemplu.

Morpheus, da-ne bucurie pina dimineata


Somnul copilului in primul an de viata depinde in mare masura de virsta sa, starea de sanatate, emotii traite, schimbari in atmosfera, si multe altele. In primele zile dupa nastere bebelusul doarme foarte mult (pina la 18-20 ore pe zi), dar, ca regula, nu mai mult de 3 ore continuu. Posibil, noaptea el va fi capabil sa-si prelungeasca placerea de a dormi cu o ora sau co o ora si jumatate. Prin urmare, avem o concluzie logica: aceasta inseamna, caci si parintii (mai ales o mama tinara), vor avea ocazia placuta de a dormi mai mult de 3-4 ore continuu in timpul zilei... Dumneavoastra credeti, ca perspectiva este una trista, deoarece copiii mai mari,  sotul, preocuparile de familie, si multe altele, nu au fost anulate? Va propun o solutie  inovatoare (pentru familia dumneavoastra) si un cistig (iarasi pentru familie) a problemei - un somn comun cu copilul.

Nu este nici un sens de a invata un copilas la un anumit regim de somn, este imposibil de a-l impune, nu-l poti convinge cu cuvinte si cu autoritatea parinteasca. Este evident, ca puterile, timpul si buna dispozitie vor fi cheltuite in zadar.
Mult mai important este sa invatam sa veghem si sa fim gata in orice moment sa ne adaptam dupa copil.Explicatia este foarte simpla: din cauza virstei si dezvoltarii sale, copilul este inca o creatura a naturii, naturala, care traieste conform bioritmurilor interioare si conform propriilor sarcini de adaptare la o lume noua, el este inca atit de departe de orice organizatie din afara, incit este mult mai usor de a "dansa" dupa ritmul micutului. decit al adultilor rezonabili.

Va trece putin timp, si copilul insusi (sau, mai bine zis, cu dumneavoastra) va "inventa" si ordinea zilei, si normele de somn, si ora plimbarilor si a meselor proprii.
Probabil, este evident, ca pentru un bebelus, care timp de noua luni a trait si a adoarmit cu respiratia mamei, cu vocea sa, bataile inimii, va fi mult mai confortabil si mai silentios cel putin si in urmatoarele noua luni de a se afla in aceeasi apropiere cu mama. De  a simti mirosul ei, de a auzi vocea si cintece de leagan, de a se incalzi cu caldura sa, de a simti siguranta in imbratisarea confortabila a mamei sale si a nu se simti singur si abandonat. Un patuc aparte (sau chiar un cos, leagan) si o camera separata nu corespund necesitatilor fizice, psihologice si emotionale ale bebelusului. Totodata, timpul intuneric al nopsii si un spatiu imens adesea este inspaimintator, nu doar pentru copii, ci, de asemenea, si  pentru adulti...

FOARTE IMPORTANT. Atunci, cind mama doarme impreuna cu copilul, ei se armonizeaza unul cu celalalt: ciclurile somnului de noapte devin atit de sincronizate, incit permit reducerea de anxietate, permit gestionarea (corelarea) respiratiei, imbunatatirea proceselor metabolice in general, si in special, de termoreglare. Toti acesti factori sunt extrem de importante pentru copil, deoarece caldura excesiva, somnul pe burtica si respiratia neregulata  (stoparea respiratiei si a batailor inimii) din cauza imaturitatii organismului, in prezent, sunt considerate principalele cauze ale problemei grave, precum sindromul de moarte subita a sugarului. Este dovedit faptul, ca cele mai multe episoade tragice se produc anume in timpul somnului, in primele ore ale diminetii... Somnul comun (sau somnul in aceeasi camera cu parintii), pozitia pe spate a copilului in timpul somnului si alaptarea, dupa parerea expertilor, sunt  principalele “masuri” de prevenire.

Este important, ca in timpul somnului comun si mama tinara are posibilitate de a dormi si sa acumuleze putere, deoarece nu cheltuie orele pretioase de noapte pentru “plimbarile” permanente la patucul copilului (scularea – apropierea la pat – luarea in brate – adormirea-hranirea - culcarea – asigurarea, ca a adormit – din nou culcarea – incercarea de a adormi). Si astfel de mai multe ori pe noapte.

Alimentarea somnoroasa


Buna organizare a somnului copilul nou-nascut ocupa locul doi dupa organizarea alaptarii. Insa, ambele sunt foarte si foarte legate, daca, ascultind copilasul si instinctele personale, imediat dupa nastere, veti practica somnul comun de noapte impreuna cu bebelusul dumneavoastra. Expertii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (precum ca  si numeroasele mame, care au crescut mai mult de un copil) recomanda cu fermitate de a alapta micutii in orele de noapte si, desigur, la cererea copilului: anume laptele “nocturn” este mai bogat in component, necesare cit pentru copil, atit si pentru mama - vitamine, hormoni, nutrienti.

Este important sa tineti minte, ca alimentarea de noapte (mai ales in perioada de alaptare), influenteaza in cel mai favorabil mod asupra cantitatii si calitatii laptelui matern “de mine”. Totodata, alimentatia nocturna este foarte convenabila: si mama, si tata, si copilul se pot bucura de un somn deplin si linistit. Nu este nevoie de nici un fel de adormire special a copilul: l-ati culcat alaturi, l-ati hranit (apropo, alaptarea in pozitia culcata este foarte convenabila!), se trezeste – de sinestatator va gasi sinul mamei, va suge in somnolenta si va adormi din nou. Dupa parerea Doctorului in Stiinte Medicale, seful centrului Stiintifico-cercetator pentru protectia, sprijinul si promovarea alaptarii Abolian L.V., alimentarile pe timp de noapte stimuleaza producerea laptelui, ce este legat cu activitatea hormonului de prolactina, care este responsabil de cantitatea laptelui produs. Dar in cazul infasarii libere (atunci, cind bratele si picioarele copilului nu sunt infasate strins), si starii bune de sanatate a parintilor (putin probabil, ca revista noastra este citita de amatorii de tutun, alcool, droguri sau comprimate puternice pentru insomnie), toata discutia este despre faptul, ca noaptea exista posibilitatea de a “presa” propriul copil, nu sunt relevante.

Instinctul si intuitia ajuta mamele mai bine decit orice sfat si rude cu experienta: indata ce burta dumneavoastra a inceput sa creasca, de mirare ati inceput sa intelegeti, cum e mai convenabil sa mergeti, sa va asezati, sa va culcati, cum sa va comportati in transportul public si la volan. Acelasi lucru se intimpla si in timpul somnului comun: mama nu are nevoie sa se invete sa doarma cu copilul - ea deja a avut o astfel de experienta in timpul celor noua luni lungi de sarcina! Cu un cuvint de bine va veti aminti de alimentarea nocturna, momentele cind copilul dumneavoastra va raci sau va simti inconfortul in timpul aparentei dintilor. Atunci cind nasucul este infundat, copilului ii este greu de a suge in general, dar mai ales ziua. La noapte respiratia nazala partial se restabileste, astfel copilul nu va ramine flamind.

Somnul la nivelul vietii zilnice


Culcind copilul alaturea, apare dorinta, ca toti participantii ale “procesului” dat sa se simta comod. Nu exista nici o dificultate speciala in cazul dat. Mai mult decit atit, probabil ca si dumneavoastra, avind in vedere particularitatile copilului si de specificul familiei dumneavoastra, veti avea posibilitate de a complete lista mea de exemple.

Im mod optim plata, moderat tare (intr-un cuvint ortopedica) suprafata pentru un somn general.

Copilul are nevoie de un scutec separat pentru somn, dar infaserile dens (mai ales strinse) sunt de prisos.

Perna cu siguranta nu este necesara bebelusului pina la un an, insa ceea ce tine de patura – hotariti de sinestatator: este confortabil sa dormiti impreuna invalindu-va cu o patura de bumbac usurica. Cel mai important fapt este, ca bebelusul dumneavoastra sa nu-si acopere capul. Si nici un fel de paturi grele din lina, chiar si in timpul iernii! In primele zile ale saptaminii, ar fi bine sa culcati copilul intre mama si perete (plinta patucului), apoi este posibil si intre parinti. Copil nu trebuie sa se alunece sau sa cada.
Haina dumneavoastra “comuna” pentru dormit trebuie sa fie fara de bretele si legaturi.

Daca va lasati copilul singur in patul comun, asigurati-va in limita spatiului in forma de “cuibusor” - lansarea de paturi sau perne.

In cazul, daca aveti orice boala “infectioasa” (ciupearca, afte, negi), ar fi bine sa scapati de ele cit mai curind posibil.

Ritualurile - placute si utile, ar fi bine de a le introduce in viata de la bun inceput. Unul dintre ele este, cum ar fi de a merge la culcare in mod unic: plimbarea, scaldatul de seara cu schimbarea hainelor pentru un somn linistit si cu motive de acalmie, alimentarea si adormirea.

Somnul bebelusului nu prea dulce

Desigur, viata noastra - nu reprezinta doar moment de bucurie. Sunt zile cind chiar si somnul comun inceteaza sa mai fie dulce si senin. Cum sa procedam in situatia data? Atirnati-va calm catre dificultatile temporare, socotind asa moment, ca unele de lucru.
La motive medicale ale somnului agitat a copilul putem atribuita in primul rind problemele sistemului nervos, daca a avut loc infectie intrauterina sau trauma nasterii, daca au avut loc si au ramas in istoria bebelusului diagnoze “encefalopatie perinatala”, “tensiune intracraniana ridicata”, “convulsie”. In aceste cazuri, nu este cazul de a astepta ca copilul agitat va invinge problema. Este necesara consultarea neurologului, examinarile corespunzatoare (EEG, etc) si, probabil, tratament.

Cind copilul are febra ridicata (care rareori se trece fara o durere de cap) sau otita medie acuta, calitatea somnului copilului scade, micutul de multe ori se trezeste brusc. O astfel de reactie la febra ridicata a unui organism mic este legata de proprietatile fiziologice ale creierului copilului (instabilitatea proceselor de excitatie si inhibitie, permeabilitatea ridicata a vaselor sanguine), activitatea normala a creierului este perturbata, inclusiv si in timpul somnului. Dupa parerea candidatului de Stiinte Medicale, unui medic pediatru, membrului Centrului Sanatatii Stiintific de Copii RAMS Alecseeva, orice manifestare de dificultate in respiratie (fie un renit banal, tusa intensa) conduc la o inrautatirea calitatii somnului. Aparenta dintilor, de asemenea, perturba somnul copiilor. Trebuie de remarcat faptul, ca cauzele interne ale somnului agitat si trezirilor frecvente la copiii mici, sunt mai usor de manevrat: schimbati salteaua incomoda, trimiteti in pod patura, care e prea calda si grea, asigurati-va, ca camera este aerisita inainte de a merge la culcare, mentineti umiditatea optima a aerului. Haina pentru dormit trebuie sa fie confortabila si spatioasa, fara benzi elastice strinse si panglici.

IMPORTANT. Chiar daca sunteti cu doua miini “pentru” somnul comun cu copilul, este putin probabil ca nu va ginditi oare cit de mult va mai dura. Insa, pentru astfel de situatii, exista o varietate de opinii, sfatul meu e sa va orientati dupa copilul dumneavoastra si dupa senzatiile proprii. Dar, in luna a 9-12-18, este deja posibil de a face cunostinta copilului cu patucul lui. Si motivarile, cum ar fi “dependenta” si “lipsa de independenta” catre copiii, ce au dormit in patul comun, nu sunt actuale! Confirmarile date sunt aproximativ asemanatoare cu “nu trebuie sa luati copilul in brate, ca sa nu-l  rasfata”. Aratati-mi un copil rasfatat de 4 luni, foarte mult imi doresc sa vad acest UNICUM! Lucrurile sunt exact opuse: ca regula, nevoia satisfacuta in somnul comun face copiii mai calmi, independenti si activi, dar toate “nemultumirile” nu dispar si pot crea probleme psihologice pe viitor.
La fel de individuala ramine problema relatiilor parintilor in regimul somnului comun cu copilul. Se vorbeste adesea despre tatici, care se opun categoric, ca copilul sa se afle in pat... Stii ce este important? Nu este mai important “unde, cind, la ce ora”, insa o decizie reciproca, caci pentru toti va fi mai calm si convenabil citeva luni de a drmi impreuna. Rezolvind aceasta intrebare, va veti clarifica cu totii foarte bine “unde, cind, la ce ora”.

Somnul in regimul copilului

Atunci cind vorbim despre somnul comun, practic intotdeauna este vorba dormirea bebelusului noaptea in patul parintilor. Cu toate acestea somnul ziua este la fel de important. Dupa adormirea copilului acasa, nu este nevoie pentru a fugi la bucatarie sau sa puneti mina pe fierul de calcat - toate acestea pot face cei dragi, copiii mai mari, ajutorii in casa. Dar sa alaptati copilul, „hranirea” lui cu incredere, optimism si liniste poate doar mama. Deci, culcati-va odata cu copilul. Visuri placute zi si noapte!