Ne jucam cu bebelusul!

14 septembrie 2020

Deci, a venit timpul cind este necesar nu doar sa ne jucam cu copilul, dar si sa incepem a-l dezvolta. Astfel, apare intrebarea: Cum sa o fac corect? Cu ce sa incep si cum sa aleg jucariile care vor corespunde virstei si dezvoltarii?

  Nu merita sa cautam mult raspunsuri, in articolul nostru ve-ti gasi totul: de la jocuri la jucarii, si regulile jocului ca mijloc de educare si dezvoltare a bebelusului.

 

Virsta de la nastere pina la 4 luni

   Din momentul nasterii, copilul deja poate sa auda sunete, sa vada si desigur sa intoarca capul. El memoreaza cintece si melodii, reactionind la ele.

  Cel mai bun ce puteti cumpara este un mobil muzical cu jucării distractive, care va calma si va distra copilul.

Copiilor nou-nascuti le provoaca placere jucariile de plus pentru calatorii, zornaitoarele pentru pat si carucioare, emitind sunete vesele.

  Covorasul de joaca este un ajutor de neinlocuit. Acestea sunt de diferite feluri si au diferite functii suplimentare. De exemplu, covorasul multifunctional cu jucarii agitate si muzica vesela.

 

Virsta de la 4 la 7 luni.

La aceasta virsta, copilul poate singur sa apuce sis a tina in mina obiecte, si incep sa doara primii dinti de lapte.

In aceasta perioada, dezvoltarea bebelusului nu permite focusarea asupra a 2 obiecte in acelasi timp: daca ii dati o jucarie noua, el indata o arunca pe cea, cu care anterior s-a jucat. Cele mai bune jucarii pentru aceasta etapa de dezvoltare sunt:

  1. Jucarii din cauciuc calitativ care poate fi mestecat. Pentru aceste scopuri se potrivesc: jucriile pentru dentitie, unele din ele fiind  si in calitate de zornaitoare: Zornaitoare- jucarie pentru dentitie, jucarie pentru dintii din spate. Acestea nu doar se potrivesc pentru joaca, dar si ajuta la ameliorarea durerii in gingiii.
  2. O nemaipomenita idee de cumparaturi vor fi jumperii pentru bebelusi de la 6 luni, care sunt capabili sa tina capul, doar cu ele e atit de vessel. Prin sarituri, se activeaza efectele de sunet și lumină, dar cu zornaitoarele colorate si pianul, bebelusului ii va fi interesant sa se joace. Datorita a 4 nivele de inaltime, acestea pot fi adaptate pentru virsta diferita a copilului.
  3. Pentru ca baita  sa fie mai placuta, cumparati jucarii speciale din cauciuc pentru apa, dar si burete vesele, cum ar fi: “Cubuletele”, Set pentru baita, un burete vessel si moale.

 

Virsta de la 7 la 10 luni

Aceasta e virsta cind copilul nu sta locului. Pentru aceasta vin in ajutor jucarii mult mai interesante si mai complicate dupa structura.

  1. Instrumente musicale, de exemplu: xilofon, tamburina, tambur, iar jocul cu cuburile dezvolta abilități motorii și de coordonarea miinilor:
  2. Oalite magice: - olita cu capac, 5 cuburi-figuri- cerc, inimioara, triunghi, patrat si steluta.
  3. Cuburi cu surprise 3 cuburi amuzante, fiecare din el va uimi bebelusul, pentru aceasta doar trebuie de apasat butonul.
  4. Cubul cu sonerie. Oferiti copilului o lume de sunete, miscari si culori frumoase.

Toate aceste jucarii sunt destinate pentru dezvoltarea motilitatii miinilor.

 

Virsta de la 10 luni la 1 an

  A venit timpul cind copilul a inceput sa mearga. Acesta e cea mai dificila perioada din dezvoltarea acestuia. Nvatind sa mearga, el invata si sa apuce obiecte, si desigur sa le arunce. De asemenea, se observa abilitatea de a stringe jucariile, a le ascunde apoi a le scoate.

Pentru siguranta in primii pasi, cumparati premergator-tolocar sau premergator simplu.

Pentru jocuri se potriveste masa multifunctionala, care permite copilului sa cunoasca sunete, imagini si diferite forme, cu regularea inaltimii scaunului si un panou stralucitor.

Pe linga mesele de jucat si premergatoare, e necesar de cumparat jucarii care dezvolta motilitatea si coordonarea la un nivel mai inalt, acestea sunt:

  1. Jucarii muzicale cu imagini cu animale vesele si melodii memorabile
  2. Un recipient comod pentru jucarii pe roti- un lucru necesar in camera copilului. Va ajuta prin joc de a invata copilul sa faca curat.
  3. Piramida din plastic, care va ajuta nu doar la dezvoltarea psihomotolitatii, dar si va ajuta de a invata copilul sa deosebeasca culorile si marimea inelelor.

 

 

Deci, tineti minte citeva reguli despre ceea cum sa alegeti jucarii pentru copii de pina la 1 an:

  1. Acestea trebuie sa fie colorate, cu desene clare si colturi rotunde
  2. Materialul din care sunt confectionate jucariile trebuie sa fie rezistent, calitatic si sigur.
  3. Materialul poate fi: lemn, cauciuc, pinza sau plastic.